Hem > Ceasarsallad, Majonäs, Räkor, Sallad > Ceasarsallad & en liten mayoskola

Ceasarsallad & en liten mayoskola

När man har tröskat kött och tung mat ett tag, är det aldrig fel att bryta mellan med en sallad. Det ska vara krispigt, fräscht, matigt och smakrikt. Vår favorit är tveklöst (klassikern) Ceasarsallad. Traditionellt består den av kyckling med vi brukar gå på räkor & avocado, men det går också mycket bra utan räkor. Själva höjdpunkten är dressingen

För något år sedan var det någon restaurangrecension som angående en ceasarsallad påpekade att den inte smakade tillräckligt mycket sardeller. Sardeller, tänkte jag? Va fasen gör dom i en ceasarsallad? Några Google-minuter senare hade jag svaret. Traditionell dressing till salladen görs på äggula, olja, citron, vitlök, senap, sardeller, salt & peppar. Intressant. Och efter det är iaf jag fast. Dressingen lyfter salladen till otroliga höjder, se bara till att göra majonäsen (ägg, olja, senap) själv!

Majonäs-skola

Tips

  1. Köp inte majonäs i butiken
  2. Alla tjatar om att ingredienserna ska hålla samma temperatur, och det är säkert så att det är mindre risk att majonäsen skär sig om man gör så, men det behövs inte. Jag har gjort majonäs 100 ggr och varje gång använder jag kylskåpskalla ägg, kall senap och rumsvarm olja. Den har aldrig skurit sig. Så orka bry sig.
  3. Skära sig ja. Det ska den inte göra. Riskmomentet är när oljan ska ned i äggen. Här gäller det att droppa i den, till en början. Droppa mycket försiktigt medan du vispar konstant. Allteftersom du har i mer olja kan du vara mer generös. Lika löser lika vettni, kemisterna 🙂
  4. Ekologiska ägg och bra senap. Dijonsenap är inte ett måste, men en fördel. Jag tycker mig ha hittat hem i kombon hälften sötstark, hälften dijon, men prova dig fram till dina egna preferenser
  5. Använd neutral olja. Det klassiska är att inte ha oliv, men jag tycker lite gör gott för smaken. Men oavsett olja får inte vara kraftfull. En gång gjorde jag på Änglamarks ekoklogiska rapsolja (som f.ö. är skitgod). Det blev fruktansvärt äckligt
  6. Mixer. Oh, herregud använd mixer. Det är helt okej att vispa för hand när du blandar ingredienserna, men du måste använda mixer på slutet för att få den rätta smaken och konsistensen. Började göra detta alldeles nyligen och det är som natt och dag

Recept (lagom till ca 2-3 personer)

  • 1 stor äggula (eller två små)
  • drygt 1 dl olja (jag tycker 1/4 oliv och 3/4 raps är bra).
  • saft från 1/4 citron (ungefär)
  • 1,5 matsked senap
  • salt & vitpeppar
  1. Tag en mindre skål. Knäck i ägget
  2. Blanda i senap och citron, vispa lite så det blandas
  3. Nu börjar oljeracet. Grabba flaskan i ena handen med fingret för öppningen. Grabba vispen i den andra (det kan vara bra att ställa skålen på en fuktig trasa så den inte far runt, tack Joni:)) Droppa nu försiktigt i oljan i skålen medan du vispar runt. Håll på en stund tills det känns som att den är lydig, övergå sedan till oljestråle
  4. Smula i lite flingsalt och mal i vitpeppar. Mixa med staxmixer. Klart!

Och på detta vis gör vi alltså majonäs. Superenkelt? Nja. Kul? Ganska. Gott? Fruktansvärt

Majonäsen kan sen alltså varieras på mången vis. Till ceasardressing tillsätter du bara en vitlöksklyfta och tre sardeller innan du mixar den. Du kan även göra aioli (vitlöksmajonäs), som t.ex. är vansinnigt gott till räkmacka. Tillsätt då 1-2 vitlöksklyftor innan mixning.

Till själva salladen kan du ju använda det du föredrar. Romansallad är bra då den är krispig och fin. i övrigt hade vi

  • 1/2 röd lök
  • 8 körsbärstomater
  • en rejäl näve handpillade räkor
  • 1,5 avocado
  • grovriven parmesan
  • bröd

Utmärkt gott och strålande fräscht. Freeeeeeescht!

Annonser
  1. Ceasardressing
    mars 6, 2015 kl. 6:00 f m

    Hej! Tack för bra majorecept. Tips till Ceasern. Jag brukar använda Zetas sardellkräm o ett krm anjovisspad. Då blir dressingen korrekt i smak. Smaka dock efter eget tycke. Smaken ska vara balanserad inte övertagande.

  1. januari 23, 2011 kl. 4:13 e m
  2. februari 14, 2011 kl. 8:32 e m
  3. juni 14, 2011 kl. 7:45 e m
  4. augusti 23, 2011 kl. 10:12 f m
  5. januari 12, 2012 kl. 9:34 e m
  6. februari 13, 2012 kl. 7:33 e m
  7. februari 14, 2012 kl. 7:37 e m
  8. december 15, 2012 kl. 5:45 e m
  9. september 2, 2013 kl. 3:26 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: