Kroketter!

Den här gången tänkte jag inte nämna att det var längesen jag bloggade. Okej?

Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren (rider lite på google-sökningar här). Vad ska man säga om karln? Geni, samt komplett galen. Ungefär som 90% av resterande genier här på jorden. Men inspirerande, det är han ta mig fasen.

Har lääänge, läääänge gått och spanat på hans recept på kroketter. Kroketter? Vad tusan är det? Hade inte gissat en ingrediens rätt tror jag på förhand. Det finns som vanligt 78 olika skolor, men bollar fyllda med bechamel, eller möjligen potatismos är grunden, sen panerar man dem och friterar (eller steker hårt). Man kan förstås fylla dem med olika saker, i det här fallet är det bechamel och kyckling som gäller, och enligt Mathias är det den varianten som är den klassiska.

Kör i vind säger jag och ger mig in i detta vansinnesprojekt. För det är det verkligen. Det är egentligen inte värt det för fem öre, men det kommer sannolikt inte hindra mig för att göra det igen, för huga så gott det blev. Ett tips om du ger dig på det är att göra riktigt mycket, då man ändå fryser in bollarna innan, så kör ett par batchar och spara i frysen. Det är verkligen ett riktigt bra festsnacks, folk kommer bojkotta chips för all framtid.

Okej, receptet består av ett antal olika steg, kyckling, bechamel, confiterad lök, panering, fritering osv. Tillsammans tar  det ett antal timmar. Vi tuggar igenom samtliga ingredienser först

Kycklingkroketter, snacks/förrätt till en jäkla massa personer

  • 2 stora ekologiska kycklingar
  • 2 citroner, olivolja, salt, lönnsirap (helst, annars honung), svartpeppar
  • 1 liter tjockmjölk
  • 75 g smör
  • 3 dl mjöl (ja det är en jäkligt tjock bechamel)
  • 2 lökar
  • 1 kryddnejlika (ja du läste rätt, helt briljant)
  • 2 lagerblad
  • salt, vitpeppar, muskot
  • 4-5 gula lökar
  • matolja så det täcker i en kastrull
  • ca 4 ägg
  • mjöl
  • pankoströbröd
  • salt, peppar

Okej, vi börjar med att confitera löken, då det tar 3-4 timmar. Skär löken och lägg i en kastrull, täck med matolja och låt sjuda i 3-4 timmar.

Medan löken puttrar, knåda in kycklingarna i citron, lönnsirap och kryddor och lägg in i ugn på ca 175 grader. Grilla tills de är klara, tar ca 1 timme. Vänd gärna efter ca halva tiden, så då får lite knaper-skinn på båda sidor. Ta ut och låt svalna och stycka sedan upp den och hacka kött och knaprigt skinn. Häll steksaften över och ställ undan i en skål.

Medan kycklingen grillas, gör bechamelen. Börja med koka upp mjölk, kryddnejlika, lagerblad och 1 finhackad lök. Låt dra en stund och sila av. Smält smör i en kastrull och tillsätt den andra löken, mycket finhackad eller riven. Fräs tills den är genomskinlig. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och varva med sen silade aromatiska mjölken och vispa efterhand. Galningen tyckte man skulle dra i allt mjöl på en gång och fräsa det brunt, men det gick åt skogen, så gör inte så. När allt är tillsatt är det bara att koka upp under konstant omrörning. När den kokat upp, dra ner värmen och låt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och muskot

Okej, nu kan man tro att vi börjar närma oss klara, men icke. Nu ska allting svalna. Kyckling, bechamel, conf-lök. Blanda i en bunke och ställ rejält kallt. Sen ska vi rulla små bollar av smeten. Det är lite meckigt, men går när man får in snitsen. Du kan prova att halfrysa smeten först, då det blev lite lättare. Oavsett, så ska bollarna sen frysas, så vi kan panera dem vettigt. Så rulla och frys in i nån timme minst.

Dubbelpanera sen i mjöl, vispat ägg och panko+salt+peppar. Klart för fritering i 180 grader. Rinn av på hushållspapper. Servera på tallrikar gärna med hackad persilja och rivet citronskal. Press även lite citron över kroketterna

Spektakulärt gott alltså

En tanke på “Kroketter!

Lämna en kommentar