Pulled pork – tacos Skebokvarn style

Trots detta något obegripliga namn, är det här en rätt som slog ned i matbloggosfären men nästan atomisk kraft för något år sedan. Överallt skulle alla laga pulled pork – sönderstekt fläskkött med stark och rökig kryddning.

Tänk er fredagstacos. Fast istället för lite småseg köttfärssås (jaja, man kan ju ha bra köttfärs, men kände att jag behövde göra en poäng här) med Santa Marias e-nummertacokryddfest, så har ni en fläskkarré, som har stekts i en sisådär 4 timmar för att sedan dras sönder till trådigt, saftigt kött. Låter det gott? Det är det.

Jag och Jocke utgick från ett recept på Taffel, men modifierade det lite lite efter personlig smak och vad som fanns i butik. Vi var nära att misslyckas med chipotlen, som är en av de viktigare ingredienserna, men på upploppet sprang vi in i färska (eller ja, torkade då) i grönsakshyllan. Chipotle är rökt torkad chili, oftast jalapeno, som vanlig används i mexikansk matlagning, ofta för att krytta exempelvis kött. I det här fallet gör man ett slags marinad, som blir söt, rökig och härlig och steker köttet i det i ca 4 timmar. Resultatet är minst sagt beroendeframkallande

Pulled pork 4 personer

  • ca 1 kilo fläskkarré, ekologisk om du hittar
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl chilisås
  • 3-4 torkade chipotlar (plural?)
  • 1/2 dl vatten
  • nån matsked honung eller två
  • 1-2 msk torkad, mald koriander
  • lite spiskummin
  • 1 msk rökig whiskey, gärna mackmyran som du drack lite för mycket av igår 🙂
  • salt, svartpeppar

Skär löken och vitlöken grovt, de är de enda ingredienserna som inte ska i såsen. Finhacka chipotlen och blanda med resten av kryddorna. Salta och peppra köttet ordentligt först och knåda sen in marinaden och lägg karrén i en emaljgryta (gjutgärn blir sådär tror vi). Lägg löken och vitlöken uppe på köttet och kör i ugn med lock i ca 125 grader i ca 4 timmar. Vänd gärna köttet någon då och då, kanske en gång i timmen

När köttet är klart, dra sönder det med två gafflar längs med köttfibrerna. Blanda ned i stekspadet och servera med t.ex. nachos, guacamole och en salsa

En tanke på “Pulled pork – tacos Skebokvarn style

Lämna en kommentar